Kodeks ponašanja


Za roditelje i pratitelje članova

NA TRENINZIMA – Roditelj treba ohrabriti dijete da se bavi sportom, ali mu ne treba stvarati pritisak i nametati svoja očekivanja i želje. Također, treba procijeniti je li dijete fizički i emocionalno spremno za trening, je li trener stručan i jesu li uvjeti za trening sigurni. Roditelji su dužni upoznati trenera s alergijama i drugim posebnim zdravstvenim stanjima svog djeteta i voditi računa da dijete na utakmice i treninge nosi potrebne lijekove. Treninzi su otvorenog tipa te ih mogu pratiti svi zainteresirani. Uplitanje roditelja u stručni rad trenera nije dozvoljeno, te se roditelji mole da ovu odluku ne zlorabe. Ukoliko roditelji imaju prigovore ili probleme vezane za rad s njihovom djecom, mogu zatražiti sastanak s trenerom.

NA NATJECANJIMA – Roditelji su dužni dovesti dijete na utakmicu na vrijeme. Ukoliko dijete ne može sudjelovati na utakmici, roditelji su obavezni na vrijeme treneru najaviti izostanak. Roditelji trebaju na treningu i utakmici prepustiti svoje dijete treneru te utakmicu pratiti u sportskom i civiliziranom duhu bez dovikivanja svojoj ili tuđoj djeci, nogometnim sucima ili protivničkim navijačima. Roditeljima je zabranjeno iz publike sugerirati djeci što da rade za vrijeme utakmice jer ih na taj način zbunjuju, a prema trenerima pokazuju nepoštovanje. Roditelji su dužni za vrijeme i nakon utakmice vlastitim primjerom djeci pokazati kako sportski proslaviti pobjedu ili dostojanstveno prihvatiti poraz.

Važno

  • Za vrijeme treninga i natjecanja nije dozvoljen ulazak na teren
  • Prije, za vrijeme i poslije natjecanja i treninga nije dozvoljeno savjetovanje trenera kako da radi svoj posao
  • Nije dozvoljeno dobacivanje nedoličnih komentara djeci, trenerima, sucima, delegatima i drugim službenim osobama te roditeljima druge djece
  • Roditelji trebaju prepustiti dijete treneru za vrijeme treninga i natjecanja i ne pokušavati preuzeti ulogu trenera

Za trenere

NA TRENINZIMA – Trener je dužan pridržavati se pravila trenerske struke. Trening odrađuje u sportskoj opremi, a za svakodnevne aktivnosti uz pomoć djece preuzima i vraća opremu za trening. Dužan je na pedagoški način uz jasne upute i objašnjenja stručno demonstrirati elemente tehnike i taktike, i provoditi aktivan nadzor nad djecom s kojom radi. Za vrijeme trajanja treninga posvećen je isključivo djeci i trenažnom procesu. Poštuje djecu s kojom radi i njihove roditelje. Poštuje dogovorene odluke o rasporedu i mjestu održavanja trenažnih aktivnosti i utakmica, te aktivno sudjeluje u radu NK Devetka.

NA NATJECANJIMA – Na natjecanje dolazi najmanje 45 minuta prije početka, a odlazi posljednji. Svojim ponašanjem pri vođenju utakmice i načinom komunikacije daje pozitivan primjer djeci i svim ostalim sudionicima natjecanja. Sudjeluje na natjecanju u sportskoj odjeći i obući te ukoliko je potrebno na natjecanje donosi ostalu sportsku opremu.